Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Eπίσκεψη στο Παρεκκλήσι της οικογένειας Ζαίμη στο Ρίο

Στις 26.3.2013 μια ομάδα μαθητών των πραγραμμάτων, με την συνοδεία του κκ. Κυριακουλόπουλου και της κκ. Καννά επισκέφθηκαν το ιδιωτικό παρεκκλήσι της οικογένειας Ζαίμη στο Ρίο. Εκεί είδαν τοιχογραφίες του Φώτη Κόντογλου που ανάγονται στο 1935.

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη των μαθητών:





Και μια φωτογραφία της ομάδας των μαθητών και των καθηγητων που επισκέφθηκαν το Παραεκκλήσι της οικογένειας Ζαίμη:



Επταήμερη Επίσκεψη στην Ιταλία (31/3 - 6/4)


Κολοσσαίο- Φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα

Το Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Ιχνηλατώντας της Βυζαντινή και Αναγεννησιακή Ζωγραφική Τέχνη” μας άνοιξε τις πόρτες για έναν κόσμο όμορφο, γεμάτο ωραία χρώματα και επιβλητικές παραστάσεις. Τα δίωρα μαθήματα που πραγματοποιούνταν κάθε Παρασκευή μας έδωσαν την ευκαιρία να μελετήσουμε και με το πέρασμα του χρόνου, να αγαπήσουμε τη Βυζαντινή και Αναγεννησιακή ζωγραφική τέχνη καθώς και να γνωρίσουμε τους κορυφαίους  εκπροσώπους της. Τα μαθήματα και οι παρουσιάσεις που ετοίμαζαν με μεράκι οι υπεύθυνοι καθηγητές μας εξόπλισαν με πληροφορίες, τέτοιες που καλλιεργούν το ανθρώπινο πνεύμα. Ο Άγιος Αυγουστίνος (354-430 μ.Χ) είπε κάποτε ότι ο κόσμος είναι ένα βιβλίο και αυτοί που δεν έχουν ταξιδέψει έχουν διαβάσει μόνο τα μισά κεφάλαια. Έτσι με πολλή όρεξη, θετική ενέργεια και αισιοδοξία, τόσο από την πλευρά των καθηγητών όσο και από την πλευρά των μαθητών, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε μια επταήμερη επίσκεψη στην Ιταλία με σκοπό την επιτόπια αυτοψία ώστε να “διαβάσουμε ολόκληρο το βιβλίο.”

To ταξίδι μας ξεκίνησε το Σάββατο 31 Μαρτίου από το χώρο του σχολείου. Το μεσημέρι συγκντρωθήκαμε στο σχολείο 47 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές και  αποχαιρετήσαμε την Πάτρα αναχωρώντας για την όμορφη γειτονική Ιταλία. Μετά από ένα πολύωρο ταξίδι με το καράβι από το Νέο λιμάνι της Πάτρας στο λιμάνι του Μπάρι, κατευθυνθήκαμε προς την ιστορική πόλη της Πομπηίας. Εκεί περιηγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο και ο ξεναγός μας ενημέρωσε για τον ακμαίο πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της “Νεκρής Πόλης”,  που είχε τόσο τραγικό και απότομο τέλος. Συνεχίσαμε για την Ρώμη, περνώντας πρώτα από την Νάπολη και το Σαλέρνο, τα μεγαλύτερα κέντρα της Νότιας Ιταλίας. Το βράδυ, μετά από μια κουραστική διαδρομή στην “Autostrada”  φτάσαμε στον προορισμό μας, την Ρώμη. 

Την επόμενη μέρα, αγνοώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε σε σημαντικά μνημεία της Ρώμης, όπως το Κολοσσαίο και το Πάνθεον. Αφού κάναμε μια ευχή στην Fontana di Trevi περπατήσμε στις γραφικές πλατείες στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπως την Piazza Navona. Η περιήγηση μας στην Ρώμη έκλεισε με την επίσκεψή μας στο Μουσείο του Βατικανού και στον Άγιο Πέτρο, όπου μας συνεπήρε η επιβλητικότητα των μεγαλόπρεπων έργων τέχνης ασυναγώνιστης ομορφιάς, όπως η Scuola di Athene του Rafaello. Το εσωτερικό της Capella Sistine ήταν αξιοθαύμαστο και προκαλούσε δέος. Δεν ήταν ωστόσο μόνο η τέχνη που έκοβε την ανάσα αλλά και η λαμπρότητα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. 

Fontana di Trevi- Φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα



Την τελευταία μας μέρα στην μαγευτική Ρωμη επισκεφθήκαμε μερικά ακόμη  μνημεία της “Αιώνιας Πόλης,” το Καπιτώλιο, το Palazzo Vitoriano αλλά και την πολυφημισμένη Piazza D’Espagna. Μετά περπατήσαμε στην κοσμοπολίτικη Via Condotte όπου βρίσκονται όλοι οι οίκοι μόδας και απολαύσαμε  ένα cappuccino στο γνωστό Cafe Greco. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς την ονειρική, μεσαιωνική πολη της Σιέννα, χαρακτηριστικό δείγμα της μεσαιωνικής ομορφιάς της Τοσκανέζικης Καμπανίας. Με σύμμαχο τον καιρό, θαυμάσαμε τον υπέρλαμπρο καθεδρικό ναό, ρωμανικού και γοτθικού ρυθμού, στο κέντρο της πόλης, καθώς και την κεντρική πλατεία με το ιδιόρυθμο σχήμα της που στολιζεται με το πανύψηλο καμπαναριό. Μετά από ένα γλυκό απογευματινό περίπατο στα γραφικά σοκάκια της Σιέννας είχε φτάσει η στιγμή να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. 


Palazzo Vitoriano - Φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα



Καθεδρικός Ναός της Σιέννας- Φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα


Επόμενος σταθμός μας ήταν η πόλη όπου άνθισε το κίνημα της Αναγέννησης, η πόλη όπου έδρασαν πασίγνωστοι καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης και εμβέλειας, αλλά και η πόλη όπου σήμερα βρίσκονται έργα αξεπέραστης ομορφιάς. Αυτή δεν θα  μπορούσε να είναι παρά μόνο η Φλωρεντία. Η μέρα ήταν Πέμπτη και η στιγμή που θα επισκεπτόμασταν την Galleria di Uffizi είχε φτάσει. Μετά από μια επιτόπια σπουδή έργων καλλιτεχνων, όπως των  Μποτιτσέλι, Τιτσιάνο, Καραβάτζιο, Λίπι, Μιχαήλ Άγγελου και Τζιότο, συνεχίσαμε την περιπλάνηση στην Ponte Vecchio και στην Piazza della Signoria όπου δεσπόζει ο "Δαβίδ", το επιβλητικό άγαλμα του Μιχαήλ Άγγελου. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Bargello, με τα περίφημα γλυπτά του. Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο ξακουστό μνημείο της Φλωρεντίας, το Duomo. Δεν ήταν μόνο η αρχιτεκτονική αρμονία του κτιρίου και τα εκπληκτικά ψηφιδωτά του Βαπτιστηρίου, που μας άφησαν άναυδους αλλά και η θέα από το Καμπαναριό του Giotto που κόβει την ανάσα. Η διαμονή μας στην Φλωρεντία τελείωσε με αγορές και περιήγηση στο εμπορικό κέντρο της πόλης και καφέ στην Piazza della Republica, η οποία, με το καρουσέλ και την jazz μουσική που εκτελούσαν πλανόδιοι μουσικοί στο κέντρο της, δε σου άφηνε παρά ένα χαμόγελο.   


Ponte Vecchio - Φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα

Piazza della Republica- Φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα
  
"Δαβίδ" του Μιχαήλ Άγγελου στην Piazza della Signoria- Φωτογραφία της μαθήτριας Τατιάνας Γούδα




Το ταξιδι μας σιγά- σιγά έφτανε στο τέλος του. Την επομένη μέρα μαζέψαμε τα πραγματά μας και ξεκινήσαμε για Ανκόνα. Εκεί επιβιβαστήκαμε στο καράβι για την Πάτρα. Μετά από περίπου ένα εικοσιτετράωρο φτάσαμε στο λιμανι της Πάτρας. Ωστόσο δεν ήταν έτσι όπως το είχαμε αφήσει όταν φύγαμε. Ενώ το λιμάνι ήταν ίδιο, εμείς είμασταν διαφορετικοί, γεμάτοι αναμνήσεις και εμπειρίες, “φορτωμένοι” με γνώσεις που κανένα βιβλίο δεν μπορεί να σου προσφέρει. Γύρισαμε πίσω πιο ώριμοι, όχι στο σώμα αλλά στο πνεύμα, πιο πλούσιοι σε μοναδικά συναισθήματα. 

Πράγματι, σε αυτό το ταξίδι μελετήσαμε από κοντά έργα και μνημεία που χαρακτηρίζουν ολόκληρες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας. Αλλά δεν ειναι  μόνο οι γνώσεις, που μας πρόσεφερε, που το κάνουν ξεχωριστό. Ειναι και οι στιγμές. Το ταξίδι αυτό μας χάρισε στιγμές, που θα μεινουν ανεξίτηλες στο μυαλό μας, αλλά κυρίως στην καρδιά μας. 


Τις ωραίες αυτές στιγμές τις οφείλουμε στη συλλογική προσπάθεια καθηγητών και μαθητών. Η αισιοδοξία, ο ενθουσιασμός και η ωριμότητα που έδειξαν οι μαθητές ωστόσο δεν θα αρκούσε εάν δεν ήταν οι καθηγητές οι οποίοι με αξιοθαύμαστη υπομονή και αντοχή, πολλή όρεξη, θετική ενέργεια, μεράκι και αγάπη πρόσπαθησαν να μας προσφέρουν το καλύτερο. Ο συντονιστής του προγράμματος και της εκδρομής μας κ. Ευάγγελος Κυριακουλόπουλος , αλλά και η κ. Ελένη Καννά, η κ. Βασιλική Δημητροπούλου  και η κ. Αφροδίτη  Λεούση  είναι εκείνοι που, καλλιεργώντας ένα κλίμα αμοιβαίου σεβασμού, εμπιστοσύνης και αγάπης με τους μαθητές, έδωσαν ψυχή σε αυτό το Πρόγραμμα και χρώμα στην εκδρομή μας. 


Ολόκληρη η ομάδα εξω από το Palazzo Vittoriano


ΕΔΩ  ΔΥΟ  VIDEO  ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ


Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Μάθημα 10, 11 και 12: Κορυφαίοι Εκπρόσωποι της Αναγεννησιακής Ζωγραφικής Τέχνης


Τις παρουσιάσεις του έργου και της ζωής των κορυφαίων εκπροσώπων της Αναγεννησιακής ζωγραφικής τέχνης, Μιχαήλ Άγγελος, Ραφαήλ, Μποτιτσέλι και Τζιότο  επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες κκ. Καννά Ελένη, κκ. Λεούση Αφροδίτη και κκ. Δημητροπούλου Βασιλικη. 


Μιχαήλ Άγγελος:



Τζιότο:



Ραφαήλ:



Μποτιτσέλι: